

Det er aldrig nemt med skilsmisser. Ens liv ændrer sig for evigt bagefter, fordi man ikke længere er sammen, men har man børn, er man alligevel stadig en del af hinandens liv. Det gælder om at samarbejde, men det er ikke altid nemt; dog er der et par ting, du kan holde i baghovedet, som gør det lidt mindre kompliceret.
Efter skilsmissen
Tiden efter skilsmissen vil primært være påvirket af det, der gjorde, at I blev skilt. Hvis det er noget, I blev enige om, og det var en simpel proces, bliver samarbejdet nok ikke så udfordrende.
Er det på den anden side fordi, den ene af jer ville skilles, eller at der eventuelt har været utroskab involveret, bliver det straks meget sværere. Det betyder nemlig, at der har været et seriøst brud på den tillid, I engang havde til hinanden. Denne tillid skal genopbygges, før I kan have et succesfuldt forældresamarbejde.
Opbyg tillid til hinanden
Tillid er ikke noget, der er nemt at opbygge. Hvis I har haft en svær skilsmisse, kan det være svært at finde lysten til overhovedet at kommunikere sammen. Men her må du altid have dine børn i tankerne; det er din rolle som forældre at passe på dem.
Det kan nemlig have seriøse konsekvenser, hvis børnene mærker, at I stadig har mistillid til hinanden. Alt efter børnenes alder, ved de godt, at de efterhånden er det eneste, der binder jer sammen. Derfor kan de nemt føle, at det er deres skyld, når der er konflikter efter skilsmissen.
Effekten på jeres børn
Børn, der er vidne til en svær skilsmisse og et konfliktfyldt forældresamarbejde, kan ende som voksne, der føler sig rodløs, og som har lavt selvværd. Derfor skal du beskytte børnene fra meget af det, der foregår, og lade dem vide, at det ikke er deres skyld.
Man skal ikke bagtale den anden forælder foran dem, eller lade børnene fungerer som bude, der deler beskeder imellem forældrene, fordi forældrene ikke selv vil kommunikere. Børn ved godt, når noget ikke er, som det burde, imellem deres forældre.
Venlig og åben kommunikation
Husk på, at I begge to er voksne mennesker, der i sidste ende gerne vil have tingene til at fungere. Jeres ideer om, hvad der fungerer er ikke nødvendigvis de samme, men det er ikke lig med konflikt. Man kan aldrig være enige om alting; det er helt naturligt. Lad jeres kommunikation være åben og venlig. Undgå at provokere og at blive provokeret; det er der slet ingen grund til at begive sig ud i. Hold en høflig tone, når I snakker sammen, og lad det blive på small talk; I skal ikke være venner, hvis I ikke har lyst til det.
Der findes en løsning på alt
Det kan føles umuligt og uoverskueligt, men det skal nok lykkedes alligevel. Giv hinanden plads, lad være med at overvåge hinanden, og lad jeres børn være komfortable. Jeres forældresamarbejde kan opleve flere problemer, men alle problemer har en løsning. Undgå negative konsekvenser for jeres børn, og find ud af, hvordan I bedst kan samarbejde.