

Det er nok ingen hemmelighed, at gynækologiske undersøgelser ikke ligefrem står højest på ønskelisten hos kvinder. Man er helst fri for den lidt grænseoverskridende oplevelse det er, at lægge sig op på briksen mens en fremmed undersøger de nedre dele.
Mange spørgsmål kan nå at gå igennem hovedet inden undersøgelsen. Hvor lang tid tager det, gør det ondt og hvordan fungerer det der gynækolog værktøj? Det er dog rigtig vigtigt at du kommer til en undersøgelse fra tid til anden. Heldigvis er det ikke noget man skal så ofte.
Mange er da også i tvivl om, hvor tit man egentlig skal til tjek. Og er det en selv der skal ringe eller bliver man indkaldt? I denne artikel kan du blive lidt klogere på, hvor ofte man bør tage en tur forbi gynækologen til tjek.
De jævnlige rutineundersøgelser
Du bør først og fremmest tage til gynækologen, når du bliver inviteret til undersøgelse. Når man fylder 23 år bliver man første gang tilbudt en celleprøve, som er en undersøgelse for livmoderhalskræft. Herefter modtager man en ny invitation hvert 3. år. Disse tilbud er vigtige at tage imod, da det er muligt at opdage noget man ikke selv er i stand til at mærke. Derved kan man sætte ind hurtigt, hvis der skulle være behov.
Tag selv kontakt til lægen, når..
Du kender din krop bedst. Mærker du at noget er forandret, så kontakt til din læge, så du kan blive tjekket. Det kan være varige blødninger uden for menstruationsperioden, smerter i underlivet og ændret udflåd. Har du været sammen med en, der har en kønssygdom, bør du også ringe og få en tid hos lægen.